Home / Siyer / Smärta är inte fienden

Smärta är inte fienden

En av välsignelserna med beslutsfattande i helig takt är att det finns ett definitivt slut i sikte – ett svar väntar dig någonstans på vägen. Dessutom får du gåvorna som din Fader i himlen vill välsigna dig med. Ändå skulle jag göra en missnöje om jag inte också talade om hur smärtsam denna process ofta är. De flesta av de bästa sakerna i livet är till viss del smärtsamma. Men kampen gör segern så mycket större.

Varför tränar vi tre till fyra gånger i veckan eller håller oss gifta när vi slåss med vår make? Eftersom vi inser att smärta har sina fördelar – vi är friskare, starkare, närmare andra för ansträngningen. Att bli neutral som i resten av livet: ingen smärta, ingen vinst!

Att acceptera att smärta kan vara en välsignelse var en bestående läxa från min utbrändhet och något som är absolut nödvändigt för att öppna dig för Herrens vilja. Jag vet i min själ att jag vanligtvis inte blir mer hel utan smärta. På en viss nivå tror jag att vi alla vet det i våra huvuden, men vi driver för att få denna övertygelse djupt inuti, där Gud kan förändra oss? Det är utmaningen.

Du lär dig vanligtvis inte dina sanna känslor och djupaste önskningar bara för att du vill; de avslöjas när du har mött de sanningar du tenderar att dölja för. Särskilt om du drar gränserna som jag gjorde så länge kan du ibland behöva suga in din smärta ett tag innan Gud hämtar dig från dessa vatten. Tack och lov tillåter han verkligen bara så mycket kamp som är nödvändig för att föra oss till överlämningsplatsen, den plats för fred och klarhet som vi längtar mest efter – och som följer en helig takt låter oss nå.

Guds hemliga saker

Bibeln säger, ”Sinnet som styrs av köttet är döden”; den är ”fientlig mot Gud”. Således kan ”de som är i köttets rike inte behaga Gud” (Romarna 8: 6-8). ”Köttets handlingar” som hindrar oss från Guds största gåvor inkluderar inte bara sexuell omoral och berusning, utan ”hat, splittring, svartsjuka, raserianfall, självisk ambition, splittring, fraktioner och avund” (Galaterna 5: 19-21 ). På andra håll beskriver Skriften dessa dödsbegäran som ”köttets lust, ögons lust och livets stolthet” (1 Johannes 2:16).

Så är det någon överraskning att girighet, stolthet och rädsla är det som pressar oss när vi låter vårt kött få det sista ordet? Uppriktigt sagt, det är där de flesta av oss tillbringar större delen av vår tid som människor födda med syndig natur. Men det finns en annan röst inuti alla som har fått en ny natur genom Jesus Kristus. Det är Guds Andes röst – och han ropar sällan. Hans röst resonerar i vårt djupaste jag och han har ett tema: att avslöja Guds hjärta och vilja och sinne så att du upplever det överflödiga liv och frid som Jesus lovade dem som är hängivna till honom (Romarna 8: 6).

Mänsklig natur är att springa med det svar vi kan förklara, att gå med den höga rösten av konsensus kontra den ensamma viskningen inuti, och att snabba framåt med den lösning som är vettig för våra sinnen, vår träning, vår bakgrund och erfarenhet (i andra ord, vår ”förståelse”). “Lyssna inte på din egen natur”, skrev ärkebiskop Fenelon. ”Självkärlek viskar i ett öra och Gud viskar i det andra. Den första är rastlös, djärv, ivrig och hänsynslös. Den andra är enkel, fredlig och talar bara några ord med en mild, mild röst. ”1

Detta är en mycket djup sanning, men det är också viktigt att i slutändan urskilja vad Gud vill att du ska göra: om du svälter efter köttets lust, kommer ditt hjärta att längta efter att bli nöjd. Den där längtan är din sanna önskan – och Guds glädje. Det är vad du vill låsa in och räkna ut. Och det är precis vad Anden vill visa dig och belöna dig med om du tålamod och låter honom göra vad han gör bäst.

Men du måste fatta ett medvetet beslut: kommer du att mata din girighet eller Guds önskningar?

Som ett hungrigt spädbarn tar vår girighet alltid vad det kan få – det vill bara bli matat. Och om vi matar det och väntar fem minuter kommer det antingen att vilja ha mer, eller så kommer det att kräva något annat för att göra det lyckligt. När våra hjärtans önskemål uppfylls är vi verkligen nöjda och nöjet varar.

Vet vem dina vänner är

När jag en gång brände ut var det viktigaste som gjorde att jag kunde växa det obehag jag hade försökt så mycket för att undvika – smärta. Många människor fruktar smärta när vi oftare har ont på grund av rädsla. Sanningen att säga är rädsla den fiende vi behöver dräpa, inte smärta.

Terapi i sig var mycket smärtsamt – men det var inte så plågsamt som jag levt mitt liv. Det enda faktum har tränat mig att gå i offensiv och attackera mina drakar (min rädsla) innan de attackerar mig. Närhelst jag behöver döda detta odjur försöker jag komma ihåg att en drake aldrig är så illa som vi tror. Så mycket av det är ihåligt, en fasad utan substans, ett ful ansikte. Så snart jag några gånger har stött på min rädsla med sanningens svärd (Bibelns ord), krymper det upp som en punkterad ballong. Och det är då jag ser: det finns ingen anledning att rädda min inre smärta; det är faktiskt en vän som jag ska försöka omfamna.

Medan smärta är din vän är synd inte det. Men åh, hur det verkar vara! Med det menar jag att synd har varit en följeslagare hela mitt liv – en tagalong som har tjänat min själviska syften och stöttat mina infall och otrygghet. Men när jag förstår att detta är ett dysfunktionellt förhållande, som verkligen skadar mig, kan jag börja gå tillbaka.

Låt mig upprepa: synd bedrägligt verkar din vän, men smärta är faktiskt din vän. Operationsrummet är inte ett roligt ställe, men varje gång du går igenom en annan procedur bör ditt tillstånd bli bättre; du är lite mindre sjuk. När jag slutade dricka i ett och ett halvt år – bara om jag var alkoholist – pojke, gjorde det ont först! Samma som att avsluta mitt band med materialism. I båda fallen kändes det som att jag gav upp en gammal vän. Och på många sätt var jag det. En gammal vän som var giftig och dysfunktionell, för att vara säker, men fortfarande en följeslagare och alltid tillgänglig.

När vi mognar kan den “vän” som vi brukade festa med bli en dränering – någon vi inte längre tycker så mycket om eftersom våra värderingar har förändrats. Och när jag får lite avstånd från förhållandet ser jag hur destruktivt det har varit. Jag är redo att gå vidare; Jag vill inte att vi ska associeras längre. Vid den tidpunkten, när jag äntligen är redo att bli lös på detta förhållande, tar Herren bort den vänens drag i den grad jag överlämnar. Hans roll är att ta bort det; det är mitt att ge upp. Jag kommer att sörja denna förlust eftersom min synd har varit så mycket en del av mitt liv, men ju mer jag sörjer, desto renare blir pausen så småningom.

Det enda sättet detta händer är dock om jag överlämnar min vilja. Ingen process fungerar om vi inte längtar efter att verkligen ge upp våra gamla sätt för bättre.

När vi väljer att lyssna talar Herren i övergivande smärta. Tre år efter att jag sålt hälften av Texon till ett Detroit-verktyg utnyttjade köparen sin möjlighet att köpa den andra hälften. Under förhandlingarna slutade min kontakt vid verktyget. Hans ersättare ville inte köpa hela Texon, och därför bestämde vi oss för att sälja vår råoljedivision till en tredje part. Jag hittade genast en köpare och förhandlade i nästan ett år – men jag hade glömt att söka Guds vägledning. (Ja, jag borde ha vetat bättre. Men du kan se från det här exemplet att jag fortfarande är ett mycket pågående arbete.) När jag äntligen blev neutral kände jag starkt i min tarm att jag inte skulle sälja . Jag avbröt respektfullt förhandlingarna, men det kostade mig ett år av mitt liv, vilket var ett slöseri – och helt undvikbart – om jag hade anpassat mina steg till Guds i början.

Vi sålde den divisionen tio år senare för åtta gånger mer pengar. Men det viktigaste, i efterhand, var inte pengarna. Jag tror att Gud inte ville att jag skulle sälja initialt eftersom han hade oavslutade affärer i mig som bara kunde genomföras genom smärta.

Ja, smärta.

Jag tror att Gud ibland låter oss få våra ögonblickliga önskningar, även om de kommer att producera smärta, för vi kommer att ha det bättre genom att vara eländiga en tid och växa igenom upplevelsen. Hur som helst får det mig att tänka på detta lite kända Francois Fenelon-citat: ”Långsamt kommer du att lära dig alla problem i ditt liv … är verkligen botemedel mot ditt gamla naturs gift. Lär dig att bära dessa lidanden i tålamod och ödmjukhet. ”2 Fenelon påpekade också: “Jag plågar och gråter när korset arbetar inom mig, men när det är över ser jag tillbaka i beundran för vad Gud har åstadkommit.”3

Att bearbeta genom de fyra stegen gör att vår rädsla och stolthet och själviskhet kan ”namnges, överlämnas och spikas till korset”, som min dotter Tanya säger det. Vi visas var ”rädslan för människan” – som drar mot grupptryck eller tilltalande för människor – kan flytta oss, eller där vår stolthet hamnar i vägen. Att öva beslutsfattande i långsammare takt låter oss erkänna, ”Lord I är rädd för vad folk kommer att tänka. Så jag ska ge upp detta och försöka höra vad du tycker. ”

Att gå igenom smärtan avslöjar också vad dina personliga röda flaggor är – de saker du trodde du hade läkt från, de saker som skickar dig tillbaka till din bibel, din pappersplatta, tillbaka till knäna för att fokusera på Herrens vilja snarare än din egen.

Smärta är oundviklig. Du kan försöka skumma efter det, men du faktiskt ställa in dig för ännu mer av det när du tar den metoden. Jag är inte smärtundvikande som jag var i tjugo och trettioårsåldern, men även efter alla dessa år med att öva dessa fyra steg om och om igen glömmer jag ibland hur medvetet du måste vara för att nå platsen för fred i tarmen. Varje gång jag går igenom processen på ett stort beslut, påminns jag igen.

Jag vill att vi alla ska känna igen smärtans positiva stället för att springa ifrån den. Att fokusera på vinsterna – hålla ögonen på priset – är nyckeln för mig, särskilt när jag är mitt i striden. Även om allas strider är olika har jag aldrig gått igenom svårigheter och kamp och inte kommit bättre ut för det. Processen att sakta ner i helig takt tills vi har blivit neutrala är kanske inte smärtfri, men den är mycket effektiv. Och det kommer med en fredlig slutsats. Om du vill veta Guds vilja, var villig att göra vad som krävs. Även om det innebär att ge upp några gamla vänner och hitta några nya.

  1. Francois Fenelon, Det söker hjärtat, Library of Spiritual Classics vol. 4 (Sargent, GA: SeedSowers, 1992), 52.
  2. Francois Fenelon i Gene Edwards, “The Hidden Cross,” 100 dagar på hemligheten: Klassiska skrifter från Madame Guyon, Francois Fenelon och Michael Molinos om det djupare kristna livet (Shippensburg, PA: Destiny Image, 2015), 33.
  3. Fenelon, “Korsets värde,” 100 dagar, 34.

Utdrag med tillstånd från Heliga tempo av Terry Looper, copyright Terry Looper.

* * *

Din tur

Ingen av oss börjar på en väg och letar efter smärta; vi letar efter glädje, ekonomisk välsignelse, kul, lycka, goda relationer … men inte smärta. Men Herren vet vilken effektiv smärtverktyg det är i våra liv. Vet du att det är din vän? Kom och dela med oss ​​i kommentarerna. Vi vill höra från dig om välsignelsen av smärta. ~ Andaktar dagligen

About admin

Check Also

“Inte bra nog” Jesus – FaithGateway

Jesus skulle hellre inte ens åka till Jerusalem. Det var kaos. Han föredrog mycket mer …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir