Home / Siyer / Legacy in the Clouds – FaithGateway

Legacy in the Clouds – FaithGateway

Under lång tid sprang jag bort från min farfars berättelse som en Medal of Honor-mottagare. Jag ville inte överskuggas av det. Det var för spektakulärt och för avlägset för mig att ansluta till. Han hade sitt liv och jag hade mitt, och jag såg inte mycket samband mellan de två. Det var som om det fanns en röst på baksidan av mitt huvud som sa: ”Okej, din farfar är en stor krigshjälte. Vad ska du nu göra? ”

Men efter att Red dog började hans berättelse inspirera mig.

Jag är en professionell berättare, och mina första minnen är från att Red berättade för mig historier. Kanske hjälpte han mig att sätta mig på en väg mot mitt öde.

Jag tillbringade år på att leta efter min farfars historia. Uppdraget tog mig, min bror och min medförfattare över hela USA, Stilla havet och Japan. Jag pratade med kvinnan han älskade, med besättningsmedlemmarna han räddade och med vännerna och familjen som formade hans liv. Jag avslöjade mycket av hans röst genom min fars minnen och i brev, klippböcker och arkiv spridda över hela landet. Jag lärde mig mycket.

Men det var en sak som jag inte förstod. Varför och hur gjorde Henry Eugene “Red” Erwin vad han gjorde den dagen i april 1945 på himlen över Stilla havet?

Det var en man som kanske kunde veta svaret.

Jag var tvungen att träffa honom.

Min strävan tog mig till Charleston, South Carolina, för att träffa Medal of Honor-mottagaren Gary L. Littrell, en veteran från Vietnam-eran som tjänar som president för Congressional Medal of Honor Society. Han känner till medaljens historia, de människor som har fått utmärkelsen och upplevelsen av den såväl som vilken person som helst.

Garys kontor ligger i USS Yorktown, ett Essex-klass hangarfartyg som såg handling över Stillahavsteatern under andra världskriget och ligger nu permanent anlagd vid Patriots Point Naval and Maritime Museum i Charleston Harbor. Det är ett magnifikt fartyg, rikt på historia, och det rymmer Medal of Honor Museum. Det var det tionde hangarfartyget som tjänstgjorde i US Navy, och det döptes om till ära för originalet Yorktown bärare som sjönk under den episka slaget vid Midway 1942. Det var känt som den stridande damen, och det gick med i Stillahavsoffensiven som började i slutet av 1943 och slutade med Japans nederlag efter att ha tjänat presidentenhetens citat och elva stridsstjärnor.

Kontoren för Congressional Medal of Honor Society ligger under däck, inbäddat längst bort i Medal of Honor Museum. Jag gick igenom utställning efter utställning och visade bilder av amerikaner som utför mod, uppoffring och mod. Varje ansikte stirrade tillbaka på mig och påminde mig om Hebreerbrevet 12: 1:

Eftersom vi är omgivna av ett så stort moln av vittnen, … låt oss därför springa med uthållighet som loppet markerat för oss.

Varje berättelse verkade mer otrolig än den förra, handlingar av övermänskligt och självuppoffrande mod som imponerade och inspirerade mig. Jag tänkte hela tiden, Vad förenar dessa människor och människor som min farfar? Hur kan de kalla sådana tankar? Slutligen fick jag chansen att få svar.

När jag nådde slutet på utställningarna och gick in på kontoret för Medal of Honor Society hälsade Gary Littrell mig som en förlorad vän, satte mig ner och pratade med mig som den starka, ödmjuka, roliga och folkliga mannen han är. Han beskrev sig själv som en gammal armé-sergeant från Spottsville, Kentucky, som han förklarade var “mellan Poopy Holler och Pee Ridge.” Jag frågade honom om hedersmedaljen och allt den representerade. Han berättade för mig sin historia, som han genom åren har delat med både veteraner, skolbarn, journalister och historiker.

År 1970 tog Sgt. Gary Littrell var stationerad i Kontumprovinsen i södra Vietnam och tjänade som rådgivare för lätta vapen med den sydvietnamesiska tjugotredje bataljonen, andra rangergruppen.

“Vi hade fyra amerikanska rådgivare”, minns han. ”Vi rörde oss mot den kambodjanska gränsen för att hitta fienden, identifiera deras plats, dra tillbaka och ringa in luftangrepp på dem. Vi flyttade upp på toppen av den här kullen för att tillbringa natten. Vi var omgivna av två nordvietnamesiska regementen och en sapperbataljon, bestående av cirka fem tusen av Nordvietnams finaste. ”

Han fortsatte, ”Det började med en artilleri-spärr, som dödade den sydvietnamesiska befälhavaren, dödade en av våra löjtnanter, fyllde den andras lever full av granatsplitter och slog trumhinnorna hos den tredje sergenten. Så jag var den enda amerikanska kvar efter att jag evakuerade dessa tre. Verkade inte som någon annan ville komma in och hjälpa mig. Jag kunde inte få något flygstöd alls, inget amerikanskt artilleri. Allt vi kunde göra var att evakuera de sårade med helikopter. Vi gav slutligen upp det. Eftersom striderna var så tunga ville de inte komma in och evakuera någon annan. De försökte göra två eller tre höghastighetslöpningar på låg nivå och sparka ut ammunition till oss, men de kunde inte landa. Så mitt primära jobb var bara kommando och kontroll, och försökte få sydvietnameserna att stå och slåss.

”Det var en tjugofyra timmars, fyra dagars kamp”, förklarade Gary och kom ihåg hur trötthet överväldigade honom, men han fortsatte på något sätt att slåss och leda de sydvietnamesiska trupperna, som var som bröder för honom.

“Jag kämpade med de vietnamesiska landvakterna, och de var krigare till slutet”, kom han ihåg. ”De flesta av dem var hämnd, motvilliga kämpar. De hade förlorat sin fru, sina barn, sina mödrar, sina fäder. Livslängden för en ranger var ungefär åtta månader. Och beroende på deras religion trodde de flesta av dem att om de dog med respekt skulle de komma tillbaka till en bättre person; därför var de inte rädda för döden. Jag, jag trodde inte det. Jag ville inte bli dödad. Jag ville inte återfödas en bättre person nästa dag. Jag ville vara den person jag var. Jag gillade mig typ. Men de var hämndskämpar. De var hårda kärnor. ”

Den otroliga historien beskrivs i Garys Medal of Honor-citat:

Hans otrevliga vilja gav människorna i 23 bataljonen en djup önskan att motstå. Anfall efter överfall avstod när bataljonen svarade på det extraordinära ledarskapet och det personliga exemplet som Sfc ställde ut. Littrell när han kontinuerligt flyttade till de punkter som allvarligt hotades av fienden, omfördelade ammunition, stärkte hakande försvar, tog hand om de sårade och ropade uppmuntran till vietnameserna på sitt eget språk. När den belägrade bataljonen äntligen beordrades att dra sig tillbaka påträffades många bakhåll. Sfc. Littrell förhindrade upprepade gånger oordning genom att rikta luftangrepp till inom 50 meter från deras position. Genom sitt oklanderliga mod och fullständiga bortse från hans säkerhet avvärjde han alltför stora människoliv och skada bataljonens medlemmar.

Jag tänkte på dessa ord: otrevlig vilja. Är det en egenskap jag hade? Lärdes det, ärvt, i mitt DNA?

Fortsatte Gary,

”Du hittar aldrig en ateist i ett rävhål som skjuts mot. Jag har aldrig stött på en. Jag har varit i många rävhål med många soldater, med mycket eld, mycket ammunition som dyker upp runt huvudet. Har aldrig varit i ett rävhål med en ateist än.

”Den fjärde natten hade jag nästan kommit till slutsatsen att jag var död. Det var över. En väldigt tyst, lugn, lugn känsla kom över mig. Gud och jag har vår egen sak igång. Vi förstår varandra. Den kvällen visste jag att jag förmodligen aldrig skulle se solen skina igen. Det var en lugn, fredlig, lugn känsla. Tack och lov att han inte tog mig. Han lämnade mig här av en anledning. Jag är inte säker på att jag hittade den anledningen ännu. Men det finns en anledning till att jag är här.

”Det var kick butt or die,” förklarade han enkelt. ”Det var inte mycket val. Du vet, det var fisk eller skuren bete. Och jag föredrar att fiska. Slutligen gick jag av backen fyra dagar senare med ungefär fyrtio gångsårade och jag själv. ”

Efter evakueringen sände Gary till närmaste amerikanska position, där en officer sa: ”Hej, du kommer nära min omkrets. Hur illa har du det? ”

”Jag är fysiskt okej”, svarade Gary.

“Vad kan jag hjälpa dig med?” frågade amerikanen.

“Jag vill ha en kall drink med vatten och en cigarett.”

När Gary och hans män bröt igenom den amerikanska omkretsen, var det hans nya vän som väntade på honom med en kopp kallt vatten och en cigarett.

Jag frågade Gary hur hedersmedaljen påverkade hans liv.

Han medgav, ”Plötsligt böjer alla, damerna böjer sig och alla skakar på min hand, och jag åker till Vita huset för att träffa presidenten. Jag går över till Pentagon och träffar alla generalerna. Sedan kommer jag tillbaka till Fort Campbell, Kentucky, tillbaka till mitt riktiga jobb, och jag hade placerat mig lite på en piedestal.

”Och en natt, Sgt. Maj Joe Feeney, en god vän till mig, såg på mig och sa, ‘Du vet, jag gillade dig tidigare. Jag gillar dig inte längre. Du har skjutits i rumpan med Glory Gun. Kom nu ner av det [darn] sockel du placerade dig på och komma tillbaka hit med killarna som känner dig och älskar dig. ‘ Jag hade inget svar för det. Jag pratade med några av mina andra vänner. De sa, ‘Ja, du är inte så trevlig som du brukade vara.’

”Så jag var tvungen att självutvärdera mig själv. Och jag sa, ‘Hej, vad som hände, hände.’ Nu är vi tillbaka i den verkliga världen. Och så, ja, det påverkade mig ett tag. Jag blev skjuten i rumpan med Glory Gun. Det påverkar mig inte nu. Jag inser att jag bär den här medaljen för de fyra hundra personer som dog de fyra dagarna. Jag är deras representant. De vann den här medaljen. Jag valdes att bära den för dem. ”

Slutligen ställde jag honom den fråga som hade förbryllat mig så länge. “Hur gjorde du det? Hur ledde du dessa män genom den striden? Hur kastar en man sig på en granat? Hur omfamnar och bär en man en fosforbom som brinner i över tusen grader? Hur bestämmer du på ett ögonblick att offra dig själv? Hur gjorde min farfar valet att ta en brinnande bomb? ”

Han svarade: ”Det är egentligen inget val. Inte en medveten åtminstone. Du har inte tid att fatta ett beslut. Du gör det bara. Du älskar männen bredvid dig. Du kommer att göra vad som helst för att rädda dem. ”

Det är verkligen inget val. Vad som helst i din karaktär manifesterar sig helt enkelt i det ögonblicket. Jag började ompröva min farfars berättelse, och allt började vara vettigt. Själva idén med ord som mod och värde började vara vettigt.

Gary Littrell och min farfar hjälpte mig att inse att hjältemod inte föddes på ett ögonblick utan i livet fram till det ögonblicket. Oavsett vad som finns i karaktären hos dessa hjältar manifesterar sig det i ögonblick av extremt tryck, och handlingar av mod, som Medal of Honor-handlingar, är ofta handlingar av rent självuppoffring och kärlek.

Jag insåg att i fallet med min farfar hade han gjort det hela sitt liv. Han var van vid att offra sig själv för andra människors behov. Han började arbeta vid tio års ålder och blev chef för ett hushåll bestående av en änka och sju bröder och systrar. Han slutade på gymnasiet för att mata sin familj. Han tackade nej till Yale så att han snabbare kunde sätta sitt liv på spel för sitt land. Han tillbringade varje söndagsmorgon i sitt liv i kyrkan, i djup reflektion över de grundläggande kristna budskapen om kärlek, medkänsla, välgörenhet och självuppoffring.

Utdrag med tillstånd från Beyond Valor av Jon Erwin & William Doyle, copyright Kingdom Studios LLC.

* * *

Din tur

Idag är Veterans Day i USA. Vi firar alla dem som har tjänat i vårt land under krigstid eller i fred, oavsett om de lever eller har gått bort. Vem hedrar du idag? Kom och dela med oss ​​i kommentarerna. Vi vill höra från dig! ~ Andaktar dagligen

About admin

Check Also

“Inte bra nog” Jesus – FaithGateway

Jesus skulle hellre inte ens åka till Jerusalem. Det var kaos. Han föredrog mycket mer …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir