Home / Siyer / Är jag ärlig mot mig själv … verkligen?

Är jag ärlig mot mig själv … verkligen?

Hjärtat är bedrägligt framför allt och bortom botemedel. Vem kan förstå det?
– Jeremia 17: 9 SV

Bra fråga. Inte jag.

Tydligen ingen.

Detta förklarar varför vi alla sagt någon gång: ”Jag gör det inte förstå varför jag gjorde vad jag gjorde. ” Vilket är bara ett annat sätt att säga ”Jag förstår inte varför jag bestämt vad jag bestämde mig för. ” “Välj vad jag valde.” Det är därför vi gör saker som är perfekta i ögonblicket som inte ger någon mening en stund senare. Det förklarar varför du bestämde dig för att göra just det du rådde någon annan inte att göra tidigare. Det är därför som personen i spegeln är den svåraste personen du någonsin kommer att försöka leda. De säger inte sanningen.

Om du inte tvingar dem till det.

Du måste sätta fast dem, se dem i ögonen och fråga, “Är du ärlig mot mig? Verkligen?”

Jeremiahs ord förklarar varför smarta människor fattar inte så smarta beslut.

Beslut vi tittar på och tänker, Även jag skulle veta bättre än att göra det! Men skulle vi? Skulle vi om det var vi som lyssnade på våra smarta jag? Antagligen inte.

Jag har sett intelligenta män med resurser som hade arbetat hårt för att samla betydande välstånd, förlorat en betydande del av det på en “investering” som egentligen bara var ett system … ett system som lovade mer av det de redan hade, bara snabbare den här gången . När jag lyssnar på deras berättelser tror jag, Hur blev någon så smart och lika framgångsrik som du för något så tveksamt som det? När allt kommer omkring undrar de samma sak. För tillfället … ja … för tillfället var de precis som vi. Lurad. Deras hjärtan var bedrägliga. Min är också.

Så är ditt.

VÄGEN FRAMÅT

Så om det inte finns något botemedel, om vi aldrig tar examen från eller mognar förbi detta, om vi alltid kommer att ha en benägenhet att lura oss själva, prata oss själva om det vi borde prata oss själva av, sälja oss själva just de saker som vi bör förklara utanför gränserna, vad gör vi då? Låter ganska hopplöst, eller hur?

Medan det är sant finns det inget botemedel, det finns hopp. Det finns ett sätt att hålla våra bedrägliga hjärtan i schack. Här är tre tips.

Till att börja med, Erkänn.

Ju tidigare du anammar detta obehagliga, oroande faktum om dig själv, desto snabbare kommer du att kunna utveckla och bibehålla en hälsosam misstanke. Ju mer öppen du blir för information och råd som strider mot vart ditt hjärta tar dig. Ju mer försiktig du blir när säljaren i dig börjar sälja dig. Ju lättare det blir att känna igen vad du är frestad att rättfärdiga kan vara bara en lögn du säger åt dig själv.

Andra, fråga det.

Ställ vår fråga: Är jag ärlig mot mig själv … verkligen?

Ha ett hjärta-till-hjärta med dig själv. Ha det i spegeln. Se dig själv i ögonen. Allvarligt, stå framför spegeln och fråga dig själv högt … och använd ditt namn. “Andy, är du ärlig mot dig själv … verkligen?” Och sedan, säg dig själv sanningen även … även … om du inte planerar att göra det spela teater på det.

Du är skyldig dig själv känna till, även om kunskapen pekar dig i en riktning du inte tänker gå.

Det kommer inte att skada att veta. Du måste vara ärlig mot dig själv … verkligen.

Tredje, var nyfiken.

I ekande av profeten Jeremiah insisterar Brené Brown: “Våra rationella, vuxna jag är bra lögnare.” 1 För att slå igenom våra bedrägliga jag kräver det hon kallar “emotionell nyfikenhet.” När vi trycker igenom vårt obehag och blir nyfikna på Varför vi känner vad vi känner … varför vi är fast beslutna att göra det vi är helvetet på att göra, vi kommer till sanningen.

Men de flesta gör inte det. Var inte de flesta människor.

Var nyfiken. Nyfikenhet kommer att hålla dig fokuserad på gränserna för din okunnighet. Det är där vi lär oss. Det är där vi får insikt. Det är där vi får syn på våra fördomar och vår smalhet. När det är obehagligt … och det blir obekvämt. När det blir obehagligt och du är frestad att vända dig bort … att vända dig tillbaka till det du alltid har känt, vet du detta … det är rädsla att prata. Det är osäkerhet som pratar. Du lär dig lite av någon av dem. Så vänd dig om och var nyfiken. Om du gör det kommer du att lära dig något. Om inget annat kommer du att lära dig något om dig själv.

Vi motstår naturligtvis det vi inte förstår och det vi inte kan kontrollera. Vi är alltid frestade att avfärda och ursäkta och kritisera det vi inte förstår och inte kan kontrollera. När vi gör det förlorar vi. Som jag säger till ledare hela tiden, var en student, inte en kritiker. Kritiker letar efter skäl att inte lära sig av vad de inte förstår. Studenter, å andra sidan, lär sig alltid. De möter sin okunnighet. De är nyfikna. Var nyfiken. Fråga dig själv: ”Varför gör jag det här egentligen? Varför reagerade jag som jag gjorde när jag konfronterades med ny insikt och information? Varför borste jag när jag blev ifrågasatt? Varför läser jag inte den boken, den artikeln? ”

VARFÖR VI INTE GÖR det

Så enkelt som allt detta låter är det inte enkelt. Det är skrämmande. När allt kommer omkring är vi ansvariga – ansvariga inför oss själva. Det betyder att när vi hör oss själva ge våra vänner och familj alla “skäl” som vi har kommit med för att stödja våra riktigt dåliga beslut, vet vi att vi ljuger.

“Anledningen till att jag åkte …”

“Anledningen till att jag köpte den …”

“Anledningen till att jag ringde henne …”

“Anledningen till att jag ringde tillbaka honom …”

“Anledningen till att vi flyttar …”

“Anledningen till att jag flyttar in …”

När du väl har varit helt ärlig mot dig själv kommer det att bli lite svårare att vara oärlig mot alla andra. Och även om vi är ärliga mot oss själva kan det vara lite skrämmande, men att vara ärliga mot oss själva, säga oss själva, kan vara … befriande. I själva verket är det nästan alltid befriande. Jesus gjorde ett kraftfullt uttalande i detta avseende. Du kanske inte vet att Jesus sa det för att politiker säger det hela tiden … utan att ge Jesus kredit. Tydligen är det okej att nämna vad Jesus säger så länge du inte nämner Jesus.

Jesus sa, “Du kommer att få veta sanningen, och sanningen kommer att göra dig fri.” (Johannes 8:32)

Sanningen kommer verkligen att göra dig fri. Men motsatsen är också sant: oärlighet kommer att fängsla dig. Och om vi inte är försiktiga, kommer vi att fängsla oss när vi är mindre än ärliga mot oss själva.

Att berätta för dig själv sanningen, äga upp till den verkliga anledningen till att du överväger vad du överväger, kommer att ge omedelbar klarhet. Du kommer att se bättre. Det blir svårare att lura dig själv. På detta sätt kommer sanningen att ge dig rätt att fatta rätt beslut. Och det är därför du måste fråga det. Dubbelt.

Är jag ärlig mot mig själv … verkligen?

Berättar jag sanningen för mig själv eller säljer jag själv en ånger?

Titta på videon

Utdrag med tillstånd från Bättre beslut, färre ånger: 5 frågor som hjälper dig att bestämma din nästa drag av Andy Stanley, copyright Andy Stanley.

  1. Brené Brown, Rising Strong: Hur förmågan att återställa förvandlar vårt sätt att leva, älskar, förälder och leder (New York: Random House, 2015), 86.

* * *

Din tur

Hur ofta känner du att du verkligen är ärlig mot dig själv om dina beslut? Hur ger det dig hopp om att veta att sanningen verkligen kommer att göra dig fri? Vi skulle gärna höra dina tankar i kommentarerna!


“Klassisk Andy – tillgänglig för alla av oss som vill förändras, men ändå djupt nog för att utmana dig om du tror att du vet svaren.”
MAX LUCADO, pastor och New York Times bästsäljande författare

”Andy är en röst som jag har litat på i mitt liv länge. En av de dussin saker jag gillar med Andy är att han inte lackar sanningen utan kommer att berätta för oss hur det är med vänlighet och en båtmassa av visdom. Det här är rätt bok för rätt tid. Vi har några viktiga beslut att ta och den här boken hjälper till att skapa rätt frågor att ställa. ”
BIR GOFF, Sweet Marias man och New York Times bästsäljande författare till Kärlek gör, Alla alltidoch Dröm stort

”I slutändan är livet du fastnar med det livet du skapar. Nu är det dags att ändra dina val för att ångra din framtid. Andy kommer att visa dig hur. ”
LEVI LUSKO, pastor i Fresh Life Church och författare

About admin

Check Also

“Inte bra nog” Jesus – FaithGateway

Jesus skulle hellre inte ens åka till Jerusalem. Det var kaos. Han föredrog mycket mer …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir